La Palma

S’apropa Diumenge de Rams, una tradició molt arrelada a la nostra terra on cada any anem ven mudat cap a missa, estrenant alguna peça de roba i carregats amb la palma o palmó o branca de llorer a beneir la palma.

D’on be la tradició? Qui regala la palma o palmó?

El diumenge abans de Setmana Santa, la gent surt a beneir la palma i veiem com, normalment, les nenes amb una palma i els nens amb un palmó i els més grans amb una petita palma o palmó a la solapa o fins i tot amb una branca de llorer van a missa per representar l’episodi del Nou Testament on el poblre de Jerusalem rep a Jesús amb gran ovació quan fa la seva entrada triomfal muntat dalt d’un ruc a la ciutat.

Qui la regala? La tradició marca que sigui la padrina qui regala la palma o palmó i el padrí la mona el Diumenge de Resurrecció una setmana més tard.

Les palmes i palmons es fan amb fulla de palmera, la fulla llarga només engroguida és el palmó, la palma és la fulla de la palmera engroguida i després treballada amb tècniques de cistelleria, i la decoració pot variar amb llaços de colors o fins i tot hi ha qui i penja llaminadures, a voltes rosaris fets de sucre o el típic caramel.

Un cop la palma o palmó esta beneit, es penja a la barana del balcó perquè ens protegeixi dels mals fins l’arribada del Carnestoltes de l’any següent, llavors es crema en una foguera i la cendra es guarda per fer la creu al front el Dimecres de Cendra.

També hi ha qui una vegada beneit, el gira imitant com si fos una escombra i escombres el terra per evocar un ritual més antic per despertar a la Mara Natura. Estem a les portes de la primavera.

Palma Palma

Disseny web | Fotografo Confianza | Copyright Oficia l© Fotografo Confianza |Politica de Privacitat