El Grèvol

El Grèvol

El grèvol és junt amb la molsa, el vesc i la Ponsètia les plantes més típiques de les festes de Nadal, però en el cas del grèvol és una planta protegida a Catalunya, per tant esta prohibit recol·lectar-ne i és per això que les que es venen solen venir d’altres territoris.

El fruit

La seva fulla és d’un verd intens i és una planta dioica, això vol dir que te gènere femení i masculí, això ho hem de tenir en compte perquè sols les de gènere femení fan fruit.

Com la majoria de plantes te propietats farmacològiques sobretot en la fulla, però a certes dosis és tòxica i els seus fruits tot i ser un aliment nutritiu per certes espècies, per l’esser humà és altament tòxic.

La fusta

La seva fusta dura i d’un color blanc marfil és molt apreciada en ebenisteria, la flexibilitat de les seves branques la fa idònia per fer els mànecs d’algunes eines i com que no es podreix amb facilitat, també és molt utilitzada per fer tanques exteriors.

Simbologia

Ha estat una planta molt ben considerada en moltes cultures, pels romans era la planta que representava a Saturn i li oferien en les ofrenes a les seves festes, els celtes atribuïen al boix grèvol el do de la bona sort i la prosperitat i quan arribava el solstici d’hivern, el nostre Nadal, decoraven les cases amb les seves branques, els druides el consideraven sagrat i el símbol de la vida eterna.

Hi ha una llegenda cristiana que diu que el grèvol va nàixer d’una forma miraculosa i fora de temporada per cobrir la cova on hi havia la Sagrada Família tapant la entrada i evitant que els soldats d’Herodes trobessin a l’Infanto, per això Crist va fer perenne la fulla de la planta com agraïment.

Hi ha molta gent que la penja a la porta de casa, aquesta tradició ve per la creença de que era una planta protectora dels mals esperits que atacaven les cases i la gent que i vivia sobretot en els dies sants.

Nadal

Sigui com sigui, és una planta que fa Nadal i amb el seu verd i vermell dels fruits ens dona color a casa en unes dates tant assenyalades.

grèvol - acebo

Disseny web | Fotografo Confianza | Copyright Oficia l© Fotografo Confianza |Politica de Privacitat